Вести

"Реинкарнација" свилајначке пољопривреде - по трећи пут!

Сада је и више него очигледно да свилајначки пољопривредни произвођачи, празних џепова и неостварених планова, и даље гледају у небо! Садашња катастрофална слика свилајначке пољопривреде последица је безидејне, јалове политике локалне самоуправе!
Уместо оснаживања земљорадничких задруга, које би развиле и унапредиле целокупну пољопривредну производњу, локална самоуправа је низом погрешних и непромишљених потеза уназадила свилајначку пољопривреду!
Пројекат увоза приплодних јуница, којим је Свилајнац требало да постане надалеко познат по сименталској раси, дао је застрашујуће резултате. Тако је, према подацима Републичког завода за статистику, број крава музара и више него преполовљен, те на једну краву долазе три трактора, три штале и три коша! Резултат за Гиниса! Након тога, у прошлој предизборној кампањи слушали смо обећања да ће се изградити фабрика за откуп, прераду и продају меда. Од тог пројекта ништа, а свилајначки мед на крају завршава на европском тржишту!
Подсећамо да је Српска напредна странка још пре неколико година предлагала локалној самоуправи да уђе у пројекте Владе Републике Србије у вези са комасацијом и наводњавањем, али локална самоуправа тада није имала слуха за ова питања, нити је увидела неопходност реализације наведених пројеката. У другим градовима пројекти успешно реализовани, а свилајначки пољопривредници опет остали кратких рукава!
Недавном посетом директора ЈВП "Србијаводе" Горана Пузовића Свилајнцу председник Општине дао је Свилајчанима још једно предизборно обећање - изградња система за наводњавање. Овакав потез републичке власти и господина Пузовића, доказ су да Влада Републике Србије има слуха за решавање проблема наводњавања у нашој општини, помажући безрезервно и без дискриминације свакоме коме је помоћ потребна. С друге стране, питамо се да ли смо морали да прођемо кроз катастрофалне поплаве да би се питање наводњавања решавало. Свилајнчани добро знају и не заборављају да су катастрофалне поплаве у Свилајнцу последица неблаговременог деловања кризног штаба за ванредне ситуације и локалне самоуправе. Свилајнчани свакако мирно спавају, али да ли мирно спавају чисте савести они који су одговорни за поплаву у Свилајнцу?
Можемо само закључити да локална самоуправа заправо нема никакав план за развој пољопривреде, нити је то буџетом предвидела. И више је него очигледно да се пољопривреде сети једино у току предизборне кампање како би обећањима обезбедила што већи број гласова. А када се власт одржи, дата обећања брзо падају у заборав, а грађани остају без наде и било какве перспективе!