Вести

Млади у фокусу - да ли је заиста тако?

Претходних година сведоци смо медијске кампање коју води локална самоуправа општине Свилајнац, а тиче се мера популационе политике, младих и образовања. Бејби бум у Свилајнцу! Млади у фокусу! Само су неки од наслова. Често се у медијима Свилајнац спомиње као место свеопштег напретка, средина у коју се млади радо враћају да ту раде, заснивају породицу, одгајају своју децу.
Ми, грађани Свилајнца, понекад се питамо да ли живимо у том истом граду о коме се исписују утопијске и бајковите приче. Наравно да бисмо сви ми Свилајнчани волели да је тако. Међутим, званичне информације Републичког завода за статистику и узнемирујуће бројке упозоравају!
У периоду 2011-2018. Свилајнац је остао без више од 2200 становника! Број умрлих је у просеку сваке године три пута већи од броја рођених! Све школе на територији општине Свилајнац бележе знатно мањи број ученика из године у годину, самим тим и одељења! Тако је и свилајначка основна школа, некада једна од највећих у држави, уписала у први разред рекордно мали број ученика! Узнемирава податак да у појединим подручним школама нема или убудуће неће бити ниједног првака! Школе су нам полупразне, а игралишта пуста!
Вођени застрашујућим подацима, питамо се да ли мере популационе политике које локална самоуправа "спроводи" уопште дају некакве резултате. Да ли је Свилајнац "обећана земља" којој сви хрле или град који полако и сигурно нестаје? Ко ће од нас желети да му овде деца стасавају, школују се, раде? Истовремено се питамо који млади ће бити у фокусу у блиској будућности.
Запитајте се и ви! Пре него што буде касно!
Будућност Свилајнца је у рукама Свилајнчана! Ако волите Свилајнац, ако заиста желите да Свилајнац постане град напретка и младих, гласајте за промене - за нас! Бирајте и гласајте мудро - за нове идеје, за нову енергију, за визионарску мисао, за СНС!